torstai 28. tammikuuta 2021

 

JYVÄSKYLÄN KEVÄT 2021 –

mikä, kenen ja miksi järjestämä?

 

Jyväskylän Kevät on kaikille avoin kulttuuritilaisuuksien ja keskustelujen sarja, joka järjestetään nyt yhdeksännen kerran. Tänä poikkeusaikana tapahtuma uudistuu: Lassi Nummen nimikkoseura järjestää sen etätilaisuuksina. 

 

 

Jyväskylän Kevään järjestäjä

 

Jyväskylän Syksyn ja Jyväskylän Kevään järjestäjä Lassi Nummen seura ry on kulttuuri- ja kirjallisuustoimija, joka on erikoistunut yleisötilaisuuksien lisäksi kirjatyötön. Se kokoaa vuodessa kirjan tai pari. Tämän aatteellisen yhdistyksen kotipaikka Jyväskylä oli kirjailijalle tärkeä kaupunki, jossa harjoitetaan aktiivisesti häntä koskevaa tutkimusta ja johon hänen säveltäjäveljensä Seppo Nummi perusti Jyväskylän Kesän yhdessä Päivö Oksalan ja Timo Mäkisen kanssa.

 

Järjestö vahvistaa Jyväskylän kirjakaupunki-identiteettiä, pitää esillä Lassi Nummen tuotantoa ja korostaa hänellekin tärkeitä asioita, kuten esimerkiksi  kirjallisuudenopetusta ja -tutkimusta ja kirjastoja. Yhdistys tekee valtakunnallista yhteistyötä kirjallisuuden ja kulttuurin saavutettavuuden hyväksi.

 

Kirjoittajamme ja esiintyjämme ovat alansa huippuja, pitkän linjan asiantuntijoita. Tarjoamme osallisuutta, tapahtumia ja esiintymis- ja julkaisumahdollisuuksia eri-ikäisille ja eritaustaisille. Keskustelutilaisuudet, jotka ovat keskeinen osa Jyväskylän Kevättä ja Syksyä, lisäävät tietoa, ymmärrystä, oivallusta uusista ratkaisuista ja kokemusta siitä, että yhteisvoimin selvitään ongelmista ja mennään eteenpäin. – Kirjallisuus tuoreuttaa ajattelua ja kehittää ilmaisua, empatiaa, vastuullisuutta ja kansalaistaitoja.

 

 

Jyväskylän Kevään tavoitteet

 

Jyväskylän Kevään keskeinen päämäärä on tarjota kaikille avointa ja ilmaista kulttuuritoimintaa, johon on helppo tulla mukaan. Tapahtuma antaa osallistumista mahdollisimman monille myös covid-aikana. Tämä on esiintyjiensä tasokkuudesta ja asiantuntevuudesta huolimatta matalan kynnyksen toimintaa, johon jokainen on tervetullut.

 

Tapahtuma haluaa herättää kaupunkilaisten omakohtaisen kiinnostuksen kirjallisuuteen, kulttuuriin ja yhteistyöhön. Päämääränä on antaa tietoa ajankohtaisista ja tärkeistä aiheista, jotka kiinnostavat jokamiestä mutta eivät ole olleet paljoa esillä Jyväskylässä. Tehtävänä on saattaa eri-ikäisiä, eritaustaisia ja eri tavoin ajattelevia aiheittemme pariin. Toiminta aktivoi osallisuuteen, pohtimiseen ja keskusteluun.

 

Jyväskylän Kevät kannustaa mukaan niitäkin, jotka ovat nyt olleet lähes vuoden poikkeustilanteessa ja jopa erossa muista ihmisistä. Tavoitteena on vahvistaa jaksamista ja selviytymistä ja näyttää, että yhteisyydestä löytyy apua ja tukea. Näin rakennetaan järjestöjen välistä yhteistyötä tilanteessa, jossa kolmas sektori on entistä tärkeämpi mutta myös keskinäisen avun ja yhteiskunnan tuen tarpeessa. 

 

Tapahtuman tavoitteena on kaupungin kulttuurielämän virkistäminen ja täydentäminen niiltä osin, kuin siinä on tilaa uusille teemoille ja näkökulmille.

 

 

Vuonna 2021

 

Tämänvuotinen Jyväskylän Kevään teema Elinvoimaa kulttuurista ja yhteistyöstä painottaa voimanlähdettä, jonka avulla Suomi on rakennettu ja joka yhdistää ja vahvistaa tiellä huomiseen. Kulttuurin ja yhteistyön avulla Suomi ja Jyväskylä ovat ennenkin selviytyneet vaikeista jaksoista, niin myös nyt. Ne voimauttavat ja antavat yksilön elämälle merkitystä ja rikasta sisältöä. Kulttuuri kannattaa yksilön ja yhteisön elämässä, ihan taloudellisestikin: se ylläpitää terveyttä ja jaksamista, antaa iloa ja näköaloja. Se auttaa ymmärtämään omaa elämää ja ympärillä tapahtuvaa.

 

Nyt Jyväskylän Kevät on monessakin merkityksessä modernismin ja postmodernismin juhlaa. Tapahtuman suojelija Rosa Liksom ja esiintyjistä Eero Tarasti ovat kansainvälisesti tunnettuja postmodernisteja. Järjestäjäyhdistyksen nimikon modernismista kertoo hänen tuotannostaan väitellyt tohtori, ja toisessa tilaisuudessa kuullaan Nummen asemasta 60-luvun kulttuuritaistoissa. Kaksi viime vuonna kiinnostavan teoksen julkaissutta kirjailijaa esiintyy. Nopeasti edenneeseen sairauteen menehtyneen jyväskyläläisen kirjailijan Vesa Karvisen elämäntyö saa oman keskustelunsa.

 

Aiheet ovat ajankohtaisia. Tutkitun tiedon merkkivuonna kuullaan erityisesti humanistisen tutkimuksen nykytilanteesta. Jyväskylän ja Helsingin yliopistoissa kansainvälisesti tärkeäksi eri tieteiden yhdistäjäksi kehitetty semiotiikka valottuu, ja kulttuurihistoriasta – esimerkiksi Krohnien suvusta – saadaan tuoretta tietoa. Yksi tilaisuus esittelee uusimman tutkimuksen valossa populismin valtavirtaistumista.

 

 

Esiintyjät ovat nimekkäitä kirjailijoita ja tiedemiehiä. Osa heistä on jyväskyläläisiä tai aiemmin täällä tai muualla Keski-Suomessa vaikuttaneita huippuosaajia, professoreita, tohtoreita jne.: Tapio Lampinen on paikallinen professori, Risto Urrio tunnettu toimittaja ja kirjamies. Ilkka Hirvi toimi pitkään Saarijärven kirjaston johtajana. Yhteistyötahoina on jyväskyläläisiä järjestöjä. Eero Tarasti ja Hannele Dufva ovat ansioituneet Jyväskylän yliopiston professoreina.

 

Yliopistokaupungissa tarvitaan Jyväskylän Kevään kaltaista toimijaa. Tapahtumassa tarjotaan uusia näkökulmia ja uutta tutkimustietoa tutuista, kaikkia kiinnostavista teemoista. Ote on keskusteleva, ja on määrä saada kaupunkilaiset aktiivisiksi kulttuuri-ihmisiksi. Tapahtuma on myös rehdisti ratkaisukeskeinen ja pulmiin muutoksia etsivä. 

 

Kevät korostaa myös vuonna 2021 tiedettä, sivistystä, kansalaisuutta, ihmisten itsenäistä ajattelua ja kriittisyyttä. Se on tarpeellinen vastapaino sinänsä tärkeille sirkukselle, pinnallisuudelle, kulttuurin, kirjallisuuden ja kirjallisuudenopetuksen alasajolle ja kilpaurheilun ylikorotukselle. Tapahtuma palvelee eritaustaisten tapaamis- ja keskustelufoorumina.

 

Kirjatyö

Lassi Nummen nimikkoseurassa toteutetaan parhaillaan kahta artikkelikokoelmaa. Tähänastiset kirjat:

2008, Mutta kun olen runoniekka. Juhlakirja Lassi Nummelle. Toim. Katriina Kajannes, Ilias

2011, Itä meissä. Artikkeleita ortodoksisesta kulttuurista ja suomalais-venäläisestä vuorovaikutuksesta. Toim. Katriina Kajannes

2011, Ymmärrys hoi! Kirja, läppäri ja muuttuva oppiminen. Toim. Katriina Kajannes ja Kimmo Suomi, Kustannus Hai

2012, Elämä, kyllä. Luemme Lassi Nummea. Toim. Katriina Kajannes ja Mikko Turunen, Kustannus Hai

2013, Keijo Siekkinen, kirjojen keskeltä. Toim. Antti Kajannes

2016, Liekkiportti. Esseitä Lassi Nummen tuotannosta. Toimittanut Katriina Kajannes, Athanor

2017, Kirjailijapuheenvuoroja. Toim. Antti Kajannes ja Katriina Kajannes, Athanor

2018, Missä mennään – puheenvuoroja. Toim. Katriina Kajannes, Athanor  

2018, Muisti ja uni kirjallisuudessa. Toim. Katriina Kajannes. Acta Semiotica Fennica

2019, Kirja, muutosvoima. Toim. Katriina Kajannes, Athanor

2020, Puolesta ja vastaan – esseitä kirjoista ja aatteista. Toim. Katriina Kajannes ja Matti Kuhna, Athanor