torstai 18. helmikuuta 2021

OHJELMA

Vuoden 2021 teema on Elinvoimaa kulttuurista ja yhteistyöstä. Ohjelmassa pannaan merkille tieteellisen tiedon merkkivuosi, kirjallisuudenopetuksen tilanne ja se, että Suomen Journalistiliitto täyttää 100 vuotta. 

Tapahtuman tutkimukselliset ja tutkitun tiedon mukaiset sisällöt ovat osa Tutkitun tiedon teemavuoden ohjelmaa. Jyväskylän Kevät on sitoutumaton. 



Jyväskylän Kevään järjestää Lassi Nummen nimikkoseura yhdessä Kulttuurivihkojen kanssa. Tapahtumat ovat seurattavissa Facebook-sivulla Jyväskylän Kevät – ohjelma. 

Tervetuloa! 

 

 

Ohjelma päivittyy tälle sivulle – muutokset mahdollisia https://jyvaskylankevat2021.blogspot.com/

 

3.3. klo 14 Kirjat työnä ja harrastuksena

Päätoimittaja Elias Krohn ja Kulttuurivihkot-kustantamon kirjailijat Kati Hiltunen ja Lassi Rajamaa 

Jyväskylän Kevään avajaistilaisuuden aihe on kirjallisuus. Elias Krohn kertoo kustantamosta ja opastaa niitä, jotka haluavat julkaista kirjan. Vieraina Kulttuurivihkojen kirjailijoista Kati Hiltunen ja Lassi Rajamaa, jotka kertovat kirjoittamistyöstään ja teoksistaan. Hiltuselta ilmestyi viime vuonna runokokoelma Kotini on tuntematon manner ja Rajamaalta runokokoelma Vene ei nyt millään irtoa rannasta. 


 

11.3. klo 14 Semiotiikka – tieteen sadunhohtoista kongressijuhlaa ja sen arkea

Eero Tarasti ja Elias Krohn                                                    


Professori Eero Tarastin ansiosta semiotiikka nousi tieteenaloja yhdistäväksi tekijäksi Suomessa ja koko maailmassa. Mikä on semiotiikan asema tieteenlajien vuoropuhelussa ja taiteidenvälisyyden tutkimuksessa, myös tutkitun tiedon merkkivuonna 2021? Tapahtumassa tulevat esille semiotiikan yhteydet, aikaansaannokset ja Imatralla olleet legendaariset kongressit. Haastattelijana Kulttuurivihkojen päätoimittaja Elias Krohn.  


 

13.3. klo 14 Onko kaikki kirjallisuus yhteiskunnallista? 

Jussi Niinenmaa ja Mika Suojanen, puheenjohtajana Elias Krohn

Keskustelun lähtökohtana ovat valtiotieteiden tohtori Mika Suojasen runokokoelma, 2020 ja tietokirjailija Jussi Niinenmaan esseekokoelma, 2020. Kulttuurivihkojen päätoimittaja Elias Krohn johdattelee keskustelua. 


 

18.3. klo 14 Lassi Nummi ja 60-luvun kulttuuritaistot

Jyrki Vesikansa ja Elias Krohn                            


     

Lehdistöneuvos, filosofian lisensiaatti Jyrki Vesikansa oli pitkään Uuden Suomen päätoimittajana. Hänen väitöskirjansa Uuden Suomen ja Helsingin Sanomien taistelusta on esitarkastuksessa. Nyt hän kertoo hyvin tuntemastaan Lassi Nummesta journalistina, jonka tärkeimmät areenat olivat Uusi Suomi ja Uusi Kuvalehti. Kulttuurivihkojen päätoimittaja Elias Krohn haastattelee. 


 

20.3. klo 13 Kristillinen rauhantyö

                                                        


Kirjailija, sosiologi Timo Virtala, professori Tapio Lampinen ja filosofian maisteri, pitkään kirjastonjohtajana toiminut Ilkka Hirvi 

Aiheesta keskustellaan sosiologian ja kulttuurihistorian kannalta. Ovatko kristityt olleet käytännössä rauhanrakentajia ja ihmisoikeuksien puolustajia vai jotakin tälle päinvastaista? Taustana on Vuorisaarna, Tolstoi ja (absoluutti)pasifistiset ryhmät kautta historian. Miten kysymys vapaasta tahdosta liittyy rauhantyöhön?  


 

26.3. klo 14 Tarvitsevatko suomen kieli ja Suomen kirjallisuus puolustajia?

                                                           


Professorit Eero Tarasti ja Hannele Dufva sekä rehtori, filosofian maisteri Juho Pahajoki. Puheenjohtajana päätoimittaja, valtiotieteiden maisteri Elias Krohn.     

Joukko professorikunnan edustajia on julkisesti kysynyt jo kymmenisen vuotta sitten, muuttuuko suomi vähitellen kyökkikieleksi. Viime vuosina on keskusteltu äidinkielestä ihmisoikeutena ja kielen muuttumisesta. Vähemmän on ollut esillä, että meillä on koulussa kirjallisuuden ja erityisesti oman kirjallisuuden tunteja suunnilleen Euroopan vähiten.

Eero Tarastin romaanit pohtivat näitä asioita. 

 


 

6.4. klo 14 Dialogiperiaate Lassi Nummella


                                                         


Mikko Turunen

Mikko Turunen on väitellyt Lassi Nummen tuotannosta. Hän toimii lehtorina Tampereen klassillisessa lukiossa ja tuntiopettajana Tampereen yliopistossa. Turusen mukaan dialogisuutta on roolirunon puhujien lisäksi myös esimerkiksi Nummen runojen käymä keskustelu vasten modernismia tai yhteiskunnallista keskustelua sekä lyyrisen minän sisäinen puhe, jolle oletetaan reagoiva vastaanottaja tai kohdennus (esim. rakkausrunoissa).


 

7.4. klo 18 Ilon kautta – muistoja Vesa Karvisesta

Risto Urrio ja Eetu Kinnunen 

Kirjailija, yrittäjä ja huumorikouluttaja Vesa Karvisen kiinnostus kirjoittamiseen lisääntyi lehtityössä. Suurin osa hänen kirjoistaan käsittelee suomalaista huumoria, ja hän sai kuulijansa nauramaan ja hyvälle mielelle. Tapahtumassa esiintyy kirjailija, toimittaja Risto Urrio, joka teki pitkään yhteistyötä Vesa Karvisen kanssa. Haastattelijana yhteiskuntatieteiden maisteri Eetu Kinnunen. 

 

9.4. klo 18 Populismista Euroopassa ja muualla

Yannick Lahti ja Eetu Kinnunen                                         


Yannick Lahti on poliittista viestintää ja eurooppalaista populismia tutkiva väitöskirjatutkija Bolognan yliopistossa Italiassa. Hän kertoo, mitä populismi on ja mitkä ovat sen ilmentymät, keinot ja aikaansaannokset tänään, kun se alkaa olla valtavirtaa. Haastattelijana yhteiskuntatieteiden maisteri Eetu Kinnunen. 

 

16.4. klo 14 Krohnin ja Tarastin suvut kulttuurihistoriassa

Risto Honkanen ja Eero Tarasti, puheenjohtajana Elias Krohn                    


                                                                  

                                                            


Krohnien kulttuurisuvun hallussa ollut Kiiskilän kartano ja virolainen Villa Nevski Eero Tarastin romaanissa Eurooppa/Ehkä muistuttavat toisiaan. Professori Eero Tarasti ja Krohn-sukuseuran puheenjohtaja Risto Honkanen keskustelevat Krohnin ja muiden kulttuurisukujen roolista taiteiden ja tieteiden tukipilareina sukupolvesta toiseen. Esillä ovat myös Eero Tarastin laajat, keväällä ilmestyvät muistelmat.      

 

Tukijat Jyväskylän kaupunki ja Keskisuomalainen.  

Lämpimät kiitokset esiintyjille, tukijoille, yhteistyötahoille, yleisölle ja Lassi Nummen nimikkoseuran jäsenille ja toimijoille! 

 

Jyväskylän Kevään kokoaja ja vastuuhenkilö Katriina Kajannes on kirjallisuuden dosentti ja Lassi Nummen nimikkoseuran puheenjohtaja.